Кипър и ФАО засилват сътрудничеството в борбата с хранителните отпадъци и водните ресурси

Министър Мария Панайоту и генералният директор на ФАО Ку Донгю обсъдиха ключови инициативи за продоволствена сигурност и устойчиво развитие

Кипър и ФАО засилват сътрудничеството в борбата с хранителните отпадъци и водните ресурси
Снимка © БТА

Кипър и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) се договориха да засилят сътрудничеството си в три ключови области – намаляване на хранителните отпадъци, управление на водните ресурси и продоволствена сигурност. Това бе обявено след официална среща в Никозия между кипърския министър на земеделието, развитието на селските райони и околната среда Мария Панайоту и генералния директор на ФАО Ку Донгю.

Основни приоритети на сътрудничеството

Срещата, която се проведе в Министерството на земеделието, бе част от двудневното визита на висшия служител на ФАО в Кипър. Ден преди това се състоя кръгла маса на тема „Въздействието на изменението на климата върху продоволствената сигурност в Средиземноморието“ с участието на представители на министерството и постоянното представителство на Кипър към ФАО в Рим.

Мария Панайоту уточни пред журналисти, че освен церемониалния характер на посещението, срещата е дала ценна възможност за обмен на идеи и е поставила основите на конкретни действия за задълбочаване на двустранното сътрудничество. По нейна инициатива Кипър и ФАО ще работят заедно в посока на борба с разхищението на храни, оптимизиране управлението на водните ресурси и засилване на продоволствената сигурност.

„Тези три направления са изключително важни за нас и ние се нуждаем от експертизата и подкрепата на специалистите на ФАО“, заяви Панайоту. Генералният директор Ку Донгю също изрази положително отношение към предложените инициативи, а министърът добави, че процедурите за прилагане на договорените действия ще започнат в следващите дни.

Допълнителни инициативи и бъдещи планове

По време на срещата Панайоту информира госта за постигнатия напредък на Кипър при изграждането на стратегически резерви от суровини. Тя посочи, че в момента се разработват и планове за създаването на резерви от зърнени храни, предназначени за човешка консумация, с цел укрепване на националната устойчивост при евентуални продоволствени кризи.

В рамките на официалните обсъждания министърът представи и намерението на Кипър да кандидатства за домакинството на 36-ата Регионална конференция на ФАО за Европа, която се очаква да се проведе през първата половина на 2028 година. Тя изрази надежда, че Организацията по прехрана и земеделие ще подкрепи тази кандидатура. „Домакинството на такова престижно международно събитие ще бъде голяма чест за нашата страна“, заяви Панайоту.

Значение на сътрудничеството за бъдещето

Усилията, насочени към намаляване на хранителните отпадъци, ефективно управление на водните ресурси и засилване сигурността в областта на храните, са от особено значение в условията на глобални климатични промени и предизвикателства пред аграрния сектор. Сключеният ангажимент между Кипър и ФАО показва желанието на островната държава да модернизира и укрепи системата си за осигуряване на продоволствена стабилност.

Двустранното сътрудничество се очаква да доведе до практически решения и иновативни подходи, които да спомогнат за адаптацията пред климатичните рискове в Средиземноморския регион и да подобрят устойчивостта на хранителната верига в Кипър.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent