Япония променя политиката си и стимулира увеличението на производството на ориз
Правителството се отказва от лимитите и подкрепя фермерите за покриване на нарастващото търсене и стабилност на пазара

Японският премиер Шигеру Ишиба обяви значителна промяна в националната политика за производство на ориз, като отстъпва от досегашната стратегия за ограничаване и преминава към насърчаване на увеличението му. Решението идва на фона на продължаващите трудности, свързани с недостига на ориз и високите му цени в страната, съобщи агенция Киодо.
Преосмисляне на политиката за производство на ориз
Досега японското правителство поддържаше политика за намаляване на производство, при която фермерите получаваха субсидии, ако не засаждаха ориз и вместо това обработваха други култури. Целта беше да се поддържат цените на ориза стабилни чрез контрол върху предлагането. Сега обаче тази политика е отменена, отразявайки заключенията на правителствена комисия, според които производството на ориз не успява да покрие растящото търсене.
Това нарастващо търсене се дължи и на увеличения приток на чуждестранни туристи, което е оказало допълнителен натиск върху пазара. В резултат, кабинетът е обсъдил факторите за скока на цените и е потърсил по-ефективни мерки за справяне с проблема.
Мерки и очаквания за бъдещето
Правителството планира да използва по-добре изоставените земеделски площи и да подкрепи фермерите в разширяването на каналите за продажба на ориз. Част от усилията включва и стимулиране на износа на японски ориз, с което се надява да подпомогне селскостопанския сектор и да повиши глобалната конкурентоспособност на продукцията.
След летния недостиг на ориз през 2024 г., който предизвика паническо изкупуване и значително поскъпване на пазарните цени, правителството освободи големи количества от държавните резерви. Това помогна за овладяване на цените, но въпреки това представители от префектурите изразиха загриженост относно потенциалното свръхпредлагане и риск от прекомерно спадане на стойността на ориза.
Земеделските производители, от своя страна, вече предупреждават, че трайното и драстично поевтиняване на ориза може да постави под въпрос икономическата устойчивост на отглеждането му и да намали техния стимул да продължат традицията. Оризът остава ключов продукт в японската аграрна и хранителна култура.
Пазарни тенденции и цени
Цените на дребно на ориза, които през първата половина на годината надхвърляха 4000 йени (около 27 долара) за 5 килограма, спаднаха до 3467 йени в седмицата до 27 юли. Въпреки намалението, те остават по-високи в сравнение със същия период на предходната година.
Тази динамика отразява усилията на правителството да балансира между стабилността на цените, адекватното предлагане и икономическата жизнеспособност на земеделските производители.
Промени в селскостопанската политика на Япония
С новата политика Япония прави ключова крачка в преориентирането на своя аграрно-икономически модел — от контролирано намаляване на продукцията към стимулиране на разширяването й. Тази трансформация цели не само да посрещне вътрешното търсене, но и да засили позициите на страната на международния пазар на селскостопански продукти.