Джамилия Жигарева споделя надежди за възраждане на българската лавандула
Производители в България преодоляват ниските цени и високи разходи, за да съхранят традициите и развият пазара си

Производителите на лавандула в България се надяват на възраждане на пазара на продукцията, след като през последните две години той е бил изключително слаб. Това сподели пред БТА Джамилия Жигарева, собственичка на над 100 декара лавандулова ферма в село Братя Даскалови. Тя участва като изложител в Лавандуловия базар на занаятите, фермерите и изкуствата, който се провежда в рамките на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан.
Лавандуловият базар привлича с разнообразни продукти
На тазгодишния лавандулов пазар посетителите могат да намерят богато разнообразие от изделия с аромат или съдържание на лавандула. Сред офертите са букети от свеж лавандулов цвят, предлагани на цена от 3 лева. Лавандулова вода се предлага на цена от 6 лева за шишенце, а спрей с тази билка е на цена 10 лева. Етерично масло в количество от 50 милилитра е на цена 20 лева. Местните производители предлагат и различни лечебни продукти на стойности между 10 и 20 лева.
Предизвикателствата пред лавандулопроизводителите
Въпреки богатото разнообразие от продукти, производителите изпитват сериозни трудности. „Изкупните цени в момента са много ниски, а процесът на извличане на масло е много скъп“, коментира Жигарева. Тя разказа, че производителите са на ръба на оцеляването, но все пак не могат да спрат работа, защото искат да запазят традициите и да предадат плодовете на труда си на бъдещите поколения.
Жигарева сподели, че е избрала да отглежда лавандула, защото е „автентично българска култура, от която се получават качествени етерични масла“. Тя е направила консултации със специалисти от Института по розата и етеричните култури в Казанлък и е използвала сертифициран разсад от българския сорт „Севтополис“.
Личен път и развитие на бизнеса
Джамилия Жигарева е родена в Азербайджан, а след това е живяла 30 години в Москва. Тя не е предполагала, че ще се занимава с лавандула, когато се преместила в България. „Намерих си ниви и започнах да отглеждам културата“, разказва тя. В началото сама е продавала продукцията си, но впоследствие е решила да развие целия процес – вече притежава дестилерия за студено пресовани масла, както и цех за преработка на мед.
Перспективи за бъдещето на лавандуловия бизнес
Въпреки сегашните трудности, производителите като Жигарева вярват, че лавандуловото производство ще възкръсне и пазарът ще се стабилизира. Запазването на българските традиции и постигането на устойчиво развитие са основните им цели в настоящата ситуация.