Цените на зеленчуци и хранителни продукти в България продължават да спадат

Индексът на тържищните цени бележи спад, с най-голямо поевтиняване при пресните картофи и зелето

Цените на зеленчуци и хранителни продукти в България продължават да спадат
Снимка © Христо Воденов, БТА

Продължава тенденцията за намаляване на цените на зеленчуци и други основни хранителни продукти на българските борси през седмицата, сочат данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява динамиката на цените на едро на хранителните стоки в страната, спада с 0,92% до ниво от 2,286 пункта. За справка, базовото равнище на този индекс, взето за 2005 година, е 1,000 пункт.

Спад и повишения в цените на зеленчуците

Наблюдава се намаление в стойността на почти всички зеленчуци, следени от ДКСБТ, като най-съществено е понижението при пресните картофи. Те са поевтинели с 34,7% и вече се предлагат на цена от 1,85 лева за килограм.

В същото време, цената на останалите картофи леко се е повишила с 0,06% до 1,40 лева за килограм. Краставиците поевтиняват с 2,6% и достигат 1,87 лева за килограм, а зелето е с понижена цена от 13,6% – до 1,44 лева за килограм.

Зелените чушки спадат с 15,1% и се продават за 3,60 лева на килограм, докато червените чушки също поевтиняват с 11,7% до цена от 3,25 лева за брой. Единственото поскъпване сред зеленчуците е при доматите, които се повишават с 1,6% до 2,52 лева за килограм.

Що се отнася до другите зеленчуци, зрелият лук „кромид“ поевтинява с 9,2% и се продава за 1,21 лева на килограм, докато морковите регистрират повишение от 5,3% до 1,36 лева за килограм.

Цени на плодове и млечни продукти

Сред плодовете лимоните поскъпват с 1,6% до 3,10 лева за килограм, а ягодите се търгуват с 1,4% по-скъпо при цена от 5,60 лева за килограм. Цените на черешите спадат с 3,7% до 7,90 лева на килограм, а кайсиите – с 3,1%, като вече са на цена 5,58 лева за килограм.

Сред млечните продукти има както поскъпвания, така и поевтинявания. Кравето сирене поскъпва леко с 0,5% и се продава за 11,44 лева на килограм. Кашкавал „Витоша“ поевтинява с 0,9% до 18,50 лева за килограм. Киселото мляко с масленост 3% и над 3% поевтинява с 2,3% и струва 1,41 лева за кофичка от 400 грама, а прясното мляко отчита понижение с 2,3% и се продава по 2,33 лева за литър.

Цената на кравето масло (125 г) намалява с 1,6% до 3,14 лева за пакетче.

Динамика в цените на месо, яйца и основни хранителни стоки

Замразеното пилешко месо е поскъпнало с 1,9% до цена 6,88 лева за килограм, докато яйцата с размер М поевтиняват с 2,4% — до 0,33 лева за брой при продажбите на едро.

Цената на ориза пада с 1,3% и достига 3,31 лева за килограм. В същото време брашното тип 500 поскъпва с 0,9% до 1,53 лева за килограм.

Олиото и захарта също поскъпват, съответно с 1,9% до 3,25 лева за литър и с 1,4% до 1,86 лева за килограм.

Цените на зрелия фасул и зеления фасул регистрират увеличение - зрелият фасул с 1,3% до 4,39 лева за килограм, а зеленият – с 0,6% до 4,36 лева за килограм.

Обобщение на ценовите тенденции на пазара

Обобщените данни за седмицата отразяват разнообразна картина на движението на цените на хранителните продукти в България. Докато повечето зеленчуци отбелязват значително понижение, някои плодове и основни хранителни стоки показват леки поскъпвания. Това влияние се отразява и върху индекса на тържищните цени, който за пореден път бележи спад спрямо предходния период.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent