Албина Ясинская от България е най-добър производител на биопродукти в ЕС
Наградите на ЕС за биологично производство отличиха устойчиви и иновативни практики в земеделието и хранителния сектор

Албина Ясинская от България бе отличена като „Най-добър биологичен производител (жена)“ за 2025 година на наградите на Европейския съюз (ЕС) за биологично производство. Европейската комисия (ЕК) обяви наградените в четвъртото издание на конкурса, състояло се днес.
Тази година наградите отличават проекти, които демонстрират високи стандарти в устойчивото биологично земеделие и подобряват цялата верига на стойността в сектора. Според ЕК тези инициативи показват как биологичното производство създава добавена стойност, укрепва селските общности и стимулира създаването на работни места, като същевременно подкрепя целите на устойчивото развитие в земеделието и хранителната система.
Победителите и техните иновативни практики
Носителката на наградата, Албина Ясинская, управлява фермата „Розино“ в Розовата долина – първата в България ESG сертифицирана биоферма. Там се прилага затворен производствен цикъл, включващ производство на млечни продукти и месо, както и тяхната преработка. Фермата работи на принципите на пермакултурата, осъществява сезонна производствена стратегия и спазва концепцията за нулеви отпадъци, като същевременно оказва подкрепа на местната общност. Този подход превръща „Розино“ в национален модел за устойчиво биологично земеделие.
В категорията „Най-добър производител на биологични продукти (мъж)“ бе отличен Ливен Деврезе от Белгия. Той ръководи ферма Het Polderveld Farm – селскостопански модел, базиран на подкрепа от общността, който осигурява биологични храни за 150 семейства и местна болница. Фермата интегрира три измерения на устойчивостта – екологично, социално и икономическо. Особено внимание е отделено на справедливото заплащане, терапевтичните дейности за психиатрични пациенти чрез участие в селскостопански работи и активното включване на потребителите. Този модел служи като пример за ориентирано към общността биологично земеделие в ЕС.
Други значими награди и подкрепа от ЕС
Най-доброто малко и средно предприятие за преработка на биологични продукти бе отличено от Австрия, а наградата за най-добър търговец на биологични храни отиде в Германия. Гърция спечели категорията за „Най-добър биологичен ресторант/услуга за храна“ с ресторант „Peskesi“. Португалският град Валпасос бе обявен за „Най-добър органичен град“, а окръг Вору в Естония получи наградата за „Най-добър регион за биологично производство/биорайон“.
За тазгодишното издание на наградите са били подадени над 100 кандидатури от 13 държави. В крайния етап са селектирани 21 финалисти, които представят новаторски и вдъхновяващи проекти в шест категории и седем индивидуални награди. Наградите се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, Копа-Коджека и IFOAM Organics Europe.
Европейската политика и Денят на биологичното земеделие
ЕК подчертава, че в предложението за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС продължава силната политическа подкрепа за биологичното земеделие. Целта е секторът да расте и да процъфтява, укрепвайки устойчивите хранителни системи и селските райони.
Важно да се отбележи е, че на същия ден се отбелязва и Денят на биологичното земеделие в ЕС – инициатива, която започва през 2021 година и се провежда съвместно от Европейския парламент, Съвета и Комисията. Това събитие цели да популяризира биологичното земеделие в Европа и да насърчи устойчивите земеделски практики сред гражданите и фермерите.