Университетът по хранителни технологии в Пловдив обяви нови специалности и прием

Приемът започва от 16 до 30 юни с онлайн и присъствено подаване на документи, а конкурсните изпити са на 1 юли

Университетът по хранителни технологии в Пловдив обяви нови специалности и прием
Снимка © БТА

Университетът по хранителни технологии в Пловдив започва прием на документи за кандидатстване в периода от 16 до 30 юни. Това съобщиха от висшето учебно заведение, като уточниха изискванията и начините за подаване на кандидатурите.

Прием и необходими документи

Кандидатите трябва да подадат заявление за кандидатстване, което се попълва на място, както и следните документи: оригинал и копие на диплома за завършено средно образование, удостоверение за завършен първи гимназиален етап – също оригинал и копие, и документ за платена такса за кандидатстване.

Документите могат да се приемат както лично, така и онлайн, както и през бюрата за прием на кандидатстудентски документи. Право да подават заявления имат всички, които са положили изпити от предварителните сесии или ще кандидатстват с резултатите от държавните зрелостни изпити, държавните изпити за професионална квалификация или оценки от състезания сред професионални гимназии.

Конкурсни изпити и класиране

Окончателните онлайн конкурсни изпити по математика, химия и опазване на околната среда, биология или чужд език ще се проведат на 1 юли. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени на 3 юли. За улеснение на кандидатстудентите в сайта на университета са публикувани подробни указания за процедурата.

Нови специалности, съобразени с нуждите на бизнеса

За новата учебна година Университетът по хранителни технологии разкрива няколко иновативни бакалавърски програми, ориентирани към съвременните изисквания на пазара на труда.

  • „Кафе, чай и бариста“ – нова специалност, която обхваща целия процес от плантацията до чашата. Тази програма е изключително релевантна предвид наличието на най-голямата фабрика за кафе на Балканите и динамично развиващи се европейски брандове в България.
  • „Детско и юношеско хранене“ – специалност, насочена към подготовка на кадри с експертни знания за здравословно и балансирано хранене на деца и младежи. Обучението обхваща нутрициология, организация на храненето, проектиране на специализирани храни и екология на храненето.
  • „Екотехнологии и продоволствена сигурност“ – тази програма подготвя специалисти за роли като мениджъри на екопроекти, консултанти по иновативни технологии и експерти по устойчиво развитие и продоволствена сигурност.
  • „Опаковане и логистика“ – студентите придобиват експертни познания в производството и рециклирането на опаковки, графичен дизайн, индустриален и екологичен мениджмънт, както и управление на качеството и логистични процеси.
  • „Мехатроника, роботика и изкуствен интелект“ – програмата подготвя кадри за проектиране и използване на системи за автоматично управление, роботика и IT решения с акцент върху изкуствения интелект. Завършилите могат да се реализират в хранителната, фармацевтичната, автомобилната индустрия и други.
  • „Икономика и дигитален маркетинг“ – съчетава теория и практика в сферата на дигиталния маркетинг, анализа, предприемачеството и стратегическото мислене с използването на съвременни AI инструменти.

Подготовка за бъдещето с УХТ

Новите програми на Университета по хранителни технологии са създадени с цел да отговорят на актуалните нужди на бизнеса и технологичното развитие. Обучението е насочено към подготовката на специалисти, които да допринесат за иновации и устойчиво развитие в различни индустриални сектори.

От университета уверяват, че с разкриването на тези специалности студентите ще получат знания и умения, които ще им осигурят възможности за професионална реализация както в България, така и на международния пазар.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent