Национално състезание "Природните науки в кухнята" събра 60 ученици във Велинград
Ученици от 25 области приложиха знания по химия, биология и математика в практическо състезание с екипни задачи

В град Велинград се проведе националното състезание „Природните науки в кухнята“, което събра 60 изявени ученици от 25 области на страната. В рамките на събитието участниците приложиха знания от химия, биология, физика и математика, за да открият състава на различни хранителни продукти и напитки, както и да идентифицират електрическите уреди, използвани за приготвянето им.
Задачи и практическа работа на състезанието
Конкурсът включваше разнообразни практически задачи, сред които беше приготвяне на най-добрата мая и домашен сладолед без използване на фризер. Освен това, учениците изчисляваха необходимото количество витамин C в храните и напитките за пиратски кораб, който планира да запаси провизии за четири месеца. В състезанието взеха участие 10 отбора, всеки състоящ се от шест ученици от различни училища в страната, които работиха съвместно.
Оценяване и класиране
Оценяването на участниците беше поверено на национална комисия, председателствана от доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“. В комисията участваха университетски преподаватели и учители. Те оценяваха както компетентността и изчерпателността на отговорите, така и способността за екипна работа, използването на научна терминология и демонстрирания интерес към природните науки.
Отбор № 5 зае първо място. Той бе съставен от Айсел Дживгова (9 клас, СУ „Васил Левски“, Велинград), Габриела Цолова (8 клас, СУ „Стоян Заимов“, Плевен), Никола Доцов (8 клас, ПЧМГ, София), Кристияна Пешева (9 клас, Първа езикова гимназия, Варна), Селин Иляз (9 клас, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, Казанлък) и Антонио Златински (9 клас, ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново).
На второ място се класира отбор № 2 с участници от различни градове, сред които Ангелина Калпакова (5 клас, ОУ „Христо Смирненски“, Пазарджик) и Мелани Димова (8 клас, СУ „Панайот Волов“, Шумен), а третото място бе за отбора, включващ ученици като Димитър Радев (6 клас, СУ „Петко Рачов Славейко“, Добрич) и Рая Пенева (8 клас, ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, Кюстендил).
Място и организация на събитието
Домакин на състезанието беше СУ „Васил Левски“ във Велинград, където участниците имаха възможност да работят в новооткрития СТЕМ център на училището. Организаторите осигуриха условия за комфортна екипна работа и провеждане на научните експерименти, което допринесе за успешното протичане на събитието.
Наука в кухнята – нов подход към природните дисциплини
„Природните науки в кухнята“ предоставиха на учениците възможност да свържат теоретичните знания с практическото им приложение в ежедневието. По този начин състезанието не само стимулира интереса към природните науки, но и насърчи работа в екип и творческо мислене.